Dagens rocksteady. 1966 anordnade den jamaicanska regeringen the Independence Festival Song Competition, en årlig musiktävling för landets talanger. Den första tävlingen vanns av The Maytals med ”Bam Bam”. Året efter drog The Jamaicans det längsta strået med ”Ba Ba Boom”.

Trots likheter i titeln handlar ”Bam Bam” och ”Ba Ba Bom” om helt olika saker. Jamaica i slutet av 60-talet var en tid av musikalisk omvälvning. Denna omvälvning tog sig uttryck dels i ett långsammare tempo och dels i texter som handlade om den växande rude boys-kulturen. (Lyssna på ”Rudie Bam Bam” och ”Rude Boy Gone Jail” av The Clarendonians för underbara exempel!)

”Bam Bam” är ytterligare ett exempel: ”If you trouble this man, it will bring a bam bam”. Dessa låtar tjänade säkert sitt syfte, och texterna i rocksteady är visserligen alltid av sekundär natur. Men jag tycker ändå att låtar om kärlek, dans och lycka har en mer tidlös karaktär.

”Ba Ba Boom” har inget att göra med rude boys: ”Everybody get ready/It’s time to rocksteady/It’s ba ba boom time, yes it is”. Och när The Jamaicans sjunger om ”ba ba boom time” så har inte det med våld att göra: ”People are dancing/Teenagers romancing/It’s ba ba boom time, yes it is”. Ett enkelt positivt budskap. Dansa och var glad.

Annonser