Ghanas Asamoah Gyan har mordhotats och gräset har växt ytterligare några millimeter. Vem det egentligen gynnar står skrivet i stjärnorna, eller i de besvärjelser som diverse medicinmän mumlar fram över kokande kittlar när mörkret har lagt sig över kontinenten.

– Det här är vardag i CAN, säger Ghanas tränare Claude Le Roy, om mordhotet.

Grupp A

Om jag har förstått sakerna rätt så kan sista gruppspelsomgången i grupp A bli en rafflande historia. Ghana toppar gruppen med sex poäng, men såväl Guinea som Marocko har chansen att komma upp på samma poäng. Om Marocko vinner över Ghana och Guinea gör sitt mot Namibia slutar de tre främsta lagen på samma poäng.

Då ska inbördes möten räknas, och det är här det blir riktigt intressant. Ghana vann över Guinea, Guinea vann mot Marocko, och om Marocko vinner över Ghana så blir det omöjligt att avgöra (med enbart inbördes möten) vilka av lagen som ska ta sig vidare. Om Marocko vinner mot Ghana så är det fördel Marocko, eftersom de lyckades göra fem mål mot Namibia. (Och målskillnad avgör om inbördes möten inte går att använda.) Guinea gör i så fall Marocko sällskap.

Men jag tror inte att Marocko vinner över Ghana. Ghana håller Marocko stången och Ghana och Guinea går vidare till kvartsfinal.

1. Ghana

2. Guinea

3. Marocko

4. Namibia

Annonser