Grupp C

Flag of Egypt Egypten – Flag of Cameroon Kamerun, 4 – 2

Ett effektivt och skickligt spelande Egypten hade 3 -0 mot det forna storlaget Kamerun i halvtidsvilan. Genom Hosni hade Egypten tagit ledningen på straff i den fjortonde minuten, och utökat till 2 – 0 genom Zidan, efter ett fantastiskt väggspel. Zidan gjorde ytterligare ett fantastiskt mål innan halvleken var till ända och det var ett moloket Kamerun som gick av planen … för att sedan komma in som ett helt nytt lag i andra halvlek. Reduceringen kom genom Eto’o och för ett litet tag såg det nästan ut som att Kamerun kunde komma tillbaka in i matchen. Men forceringen avstannades och Egypten tilläts återigen att kontrollera matchbilden; ett övertag som kulminerade i ett mäktigt långskott av straffskytten Hosni. Eto’o gjorde Kameruns sista mål på straff, men då var matchen redan avgjord.

Egypten imponerade, och kommer säkert inte ha några som helst problem med Sudan i andra omgången. Lejonen från Kamerun såg däremot otroligt bleka ut, och kan inte känna sig säkra mot ett spelskickligt Zambia.

Flag of Sudan Sudan – Flag of Zambia Zambia, 0 – 3

Det är ibland och ibland ofta så att de på förhand tråkigaste matcherna blir de roligaste. Sudan – Zambia kunde bli en ganska tråkig tillställning, men blev mästerskapets kanske tredje roligaste match hittills. Zambia inledde bäst och tog mycket riktigt ledningen efter otroligt snyggt mål av Chamanga. Sudaneserna såg chanslösa ut de första tio minuterna, men efter en klockren stolpträff av El Doud på uppstuds (!) fick de råg i ryggen och kunde arbeta sig in i matchen.  Zambia avslutade dock halvleken starkast. I andra halvlek gav inte Zambia Sudan en chans. Eller, jo, de gav Sudan många möjligheter att skapa något framåt, men varje gång Sudan kom fram till Zambias straffområde var det som att de nöjde sig med det. Zambia utökade ledningen i den 51:a, och avgjorde matchen med 3 – 0-målet i den 59:e minuten. Zambia spelade roligt och underhållande, och helt i enlighet med den oskrivna regel som säger att varje mål måste föregås av minst en klack. Det ska bli kul att se vad de mäktar med mot Kamerun. Vinst eller oavgjort där, och de har stor chans att gå vidare.

Annonser