Grupp A

Flag of Ghana Ghana – Flag of Guinea Guinea, 2 – 1

Så är turneringen igång, och vilken inledning på mästerskapet sen! Cykelsparkar på egen planhalva, trumpeter på välfyllda läktare, och vackra mål. Det är Afrika! Ingenting saknades i denna den första matchen i de Afrikanska mästerskapen 2008. Nu missade jag, efter en rad olyckliga omständigheter, första halvlek, men andra halvlek var en njutning att skåda. Av höjpunkterna i pausvilan att döma dominerade Ghana den första halvleken; tre stolpar räknade jag till. Ghana startade också den andra halvleken starkast. Tre bra målchanser de första fyra minuterna. Men det var på en straff ledningsmålet kom. Kalabane träffade visserligen inte Ghanas duktige anfallare Agogo, men straffen var riktigt dömd och den förvaltades på bästa sätt av Asamoah Gyan. 1-0 till Ghana, och värdlandet tycktes gå en klar seger till mötes. Men efter målet var det som om Ghana inte riktigt vågade satsa framåt längre. Och eftersom anfall är bästa försvar och man slutade anfalla så fick man förlita sig till det näst bästa, nämligen att försöka försvara ledningen. Men det gick inte alls. Straffsyndaren Kalabane tryckte in kvitteringen på en hörna tio minuter efter Ghanas ledningsmål, via ribban och Ghanas målvakt. Efter Kalabanes mål gick matchen in i en lite överraskande stiltje. (Med tanke på den böljande fotboll lagen bjudit på.)

Men Ghana fick till slut (välförtjänt) det sista ordet. Sulley Ali Muntari tryckte in segermålet i krysset från trettio meter och läktarna exploderade av glädje. Ett underbart mål. Ghana såg starka ut. Framburna av publiken spelade de stundtals ut Guinea fullständigt. Ett Guinea som i sin tur underpresterade. Nästa omgång bjuder på Ghana mot Namibia och Guinea mot Marocko.

Sammantaget en fantastisk öppning på de här mästerskapen. Förhoppningsvis fortsätter det på samma optimistiska vis, och inte slutar som VM i Tyskland för ett par år sedan, med mållösa matcher och fult spel.

Annonser