Grupp D är den på förhand mest ovissa gruppen. För några år sedan skulle Senegal ha varit den givna favoriten, men laget har haft det ganska svårt sedan kvartsfinalen i VM 2002. Man lyckades t.ex. inte ta sig till VM i Tyskland, efter ett misslyckat kval där man slutade tvåa efter Togo. Senegal får dock räknas som knappa favoriter, men kampen om de två slutspelsplatserna kommer att bli jämn.

Tunisien

Tunisien, anförda av Roger Lemerre, den gamle Frankrikecoachen, mönstrar ett hyfsat intressant lag. Många inhemska spelare, visst, men även några proffs, som Francileudo Dos Santos, Elmanders anfallspartner i Toulouse, och Birminghamduon Radhi Jaidi och Mehdi Nafti. Fotbollshistoriskt är Tunisien viktigt på grund av att de var det första afrikanska landet som vann en VM-match, mot Mexiko (med en ung Hugo Sánchez i laget!) 1978 med 3-1. En vinst, som om man hårdrar det lite, banande väg för andra Afrikanska framgångar i senare världsmästerskap. De gick inte vidare från gruppen, utslagna tillsammans med Mexiko (som förlorade mot Västtyskland med hela 6-0), men det var ändå en bra prestation.

Annars har Tunisien som tyngsta merit en vinst i de Afrikanska mästerskapen på hemmaplan 2004, efter ett (om jag minns rätt) ganska tråkigt mästerskap. Vad som talar för Tunisien är Roger Lemerre och en viss erfarenhet från stora mästerskap. Tre gånger på raken har man kvalificerat sig för VM, även om man aldrig har tagit sig förbi gruppspelet.

 

Angola

Ett lag på uppgång. Man lyckades ta sig till VM i Tyskland efter ett imponerande kval, där man hamnade före lag som Nigeria. I Tyskland spelade man stabilt och hamnade trea i gruppen efter att ha förlorat mot Portugal och spelat lika mot Mexiko och Iran. Den mest bekante spelare är Figueiredo som spelar för Östers IF.

Tyvärr för Angola har lagets stora stjärna Akwá varit en skugga av sitt forna jag sedan VM i Tyskland. Han är inte ens med i truppen till Ghana.

 

Sydafrika

Sydafrikas moderna fotbollshistoria börjar 1992 när landet fick komma in i värmen igen efter att i drygt trettio år ha varit avstängda från FIFA. Benni McCarthy gjorde landets första VM-mål 1998, mot Danmark om jag inte minns helt fel. Man lyckades dock inte ta sig vidare från gruppen, något som upprepade sig i VM 2002. 1996 lyckades man vinna de Afrikanska mästerskapen, efter 2-0 mot Tunisien.

Sydafrika har ett hyfsat lag den här gången, av vilka Blackburn Rovers Aaron Makoena i backlinjen och Evertons Steven Pienaar på mittfältet är de mest kända. Blackburns Benni McCarthy kommer dock inte att finnas med i Ghana, vilket givetvis inte ökar Sydafrikas chanser att nå långt i den här turneringen. Något som kanske kan tala för Sydafrika är att Brasiliens tidigare coach Carlos Alberto Parreira sitter vid rodret.

Senegal

Senegal, med bland annat Papa Bouba Diop och El Hadji Diouf i laget, chockar fotbollsvärlden genom att besegra de regerande världsmästarna med 1-0.

Sedan slår de ut Sverige i åttondelen och partajar bort en annars given semifinalplats. Samma år kommer de också tvåa i de Afrikanska mästerskapen.

Men efter det har det blåst ganska snålt kring Senegal. Ett misslyckat kval till VM i Tyskland och ett par hyfsade Afrikanska mästerskap imponerar inte. Speciellt inte med tanke på att Senegal har ett bra lag, med många spelare från franska och engelska ligan. Newcastles Abdoulaye Diagne Faye i backlinjen, Diop och Fulhams Diomansy Kamara på mittfältet och Diouf och Mamadou Niang på topp, vittnar om kvalitet.

Senegal har ett ganska ålderstiget lag, det ska erkännas, men jag tror ändå att de vinner gruppen, slår Egypten i kvarten och tar sig till semifinal. Tunisien kniper andraplatsen, men ställs mot Kamerun i kvarten, och där är det bye-bye för Roger Lemerres mannar.

Mitt tips:

1. Senegal

2. Tunisien

3. Sydafrika

4. Angola

Annonser