Kamerun och Egypten drömmer knappast mardrömmar om motståndarna i grupp C, den på papperet lättaste gruppen i turneringen. Vare sig Sudan eller Zambia har kraft nog att utmana. Även om Egypten är på konstant nedgång sedan segern för två år sedan, tar de sig vidare till kvarten.

Egypten

Egypten är inte det sexigaste laget i de Afrikanska mästerskapen. För två år sedan var de inte ens det bästa, men vann ändå, framburna av en fantastisk hemmapublik. Egypten tog därmed ledningen i sammanställningen över de lag med flest vinster. Sex gånger har de vunnit, senast alltså för två år sedan efter en rafflande straffsparksläggning mot Elfenbenskusten. Men laget har varit i konstant fall efter segern. Man hade tur i kvalet och laget består mest av inhemska spelare. Att Mido, killen som bråkade med tränaren i semifinalen för två år sedan, den stora stjärnan i det egyptiska laget, som slår dank i ett medelmåttigt Middlesbrough, inte kom med i truppen säger mer om Mido än om ett ganska blekt egyptiskt lag.

Det räcker inte längre än till kvarten för faraonerna.

Sudan

Sudan har faktiskt vunnit turneringen en gång. Det var 1970 på hemmaplan. Men sedan 1976 har man inte lyckats ta sig vidare från kvalet. Starkt att göra det nu. Speciellt med tanke på vilka oroligheter som råder i landet. Sudan kommer inte att ta så många poäng, men att de kom vidare från kvalet är stort nog.

Zambia

Det är lätt att känna sympati för Zambia. Året innan de Afrikanska mästerskapen 1994 förlorade Zambia arton man ur laguppställningen i en fruktansvärd flygkrasch inför en VM-kvalmatch mot Senegal. Den stora stjärnan i Zambia, Kalusha Bwalya, var inte med på planet, eftersom han spelade för PSV och skulle ta ett senare flyg till Senegal. Bwalya fick tillsammans med ett nytt Zambianskt lag försöka avsluta VM-kvalet på bästa sätt och sedan spela de Afrikanska mästerskapen. Efter ett kontroversiellt domslut gick man inte vidare från VM-kvalet, men i de Afrikanska mästerskapen trotsade man alla odds och tog sig till final mot Nigeria.

Laget till dessa mästerskap är ungt och oprövat. Man kan antagligen vinna mot Sudan, men mot Kamerun räcker man inte långt. Förhoppningsvis tar man poäng mot Egypten, men till avancemang räcker det inte. Så säger i alla fall oddsen …

Kamerun

Efter två vinster i följd på det tidiga 2000-talet var Kamerun favorittippade inför såväl Tunisien 2004 och Egypten 2006. Båda gångerna missyckades man att hamna bland de fyra första. Besvikelsen var såklart stor, men om man ska vara ärlig så var förhoppningarna lite för högt ställda. Speciellt 2006 då Samuel Eto’o skadade sig innan turneringen. Det är ingen större överdrift att säga att Eto’o är skillnaden mellan ett Kamerun utan chans och ett Kamerun med stor chans att ta hem de Afrikanska mästerskapen. Han är otroligt viktig för Kamerun, och det är tur (för Kamerun, för oss!) att katalanerna släpper iväg honom för spel i Ghana. Det är dock inte bara Eto’o som är viktig. Duktige Idriss Carlos Kameni i målet och erfarne Rigobert Song i backlinjen är två andra nyckelspelare. Mittfältsspelaren Jean Makoun är värd att hålla ögonen på.

Kamerun har som alla vet en imponerande fotbollshistoria. Fyra gånger har man vunnit de Afrikanska mästerskapen. 1990 var man i kvartsfinal i VM, och förtjänade att gå längre. I åttondelsfinalen vann man mot Colombia. Här snor Roger Milla bollen av en annan profil, René Higuita, innan han avslutar med en numera klassisk målgest.

Kamerun tar sig enkelt vidare till kvarten. Egypten gör dem sällskap, medan Zambia och Sudan förpassas till läktarplats.

Mitt tips:

1. Kamerun

2. Egypten

3. Zambia

4. Sudan

Annonser