Den på förhand tuffaste och mest intressanta gruppen. Både Elfenbenskusten och Nigeria är kandidater att ta hem hela turneringen, och om Mali får ihop det kan de mycket väl gå långt. Inte ens Benin kan på förhand räknas bort, eftersom de i kvalet överraskande hamnade före Togo och tog poäng mot just Mali.

Nigeria

Nigeria, ja. The Super Eagles. (Vad är det med afrikanska lag och dessa härliga smeknamn?) Fjorton gånger har man varit med i de Afrikanska mästerskapen. Två gånger har man vunnit, den senaste gången 1994, och här mot Algeriet 1980.

Fyra gånger har man slutat tvåa, och sex gånger har man vunnit bronsmatchen. Det innebär att man på fjorton försök bara har missat de tre första platserna två gånger. I VM 1994, med Finidi George och Jay-Jay Okocha i laget, slog man Bulgarien med tre mål mot noll i gruppspelet och pressade Italien i åttondelsfinalen. (En viss Baggio fällde till slut avgörandet.) Imponerande är ordet.

Nigeria har ett urstarkt anfall, där man kan välja och vraka mellan spelare som Obafemi Martins, Nwankwo Kanu, Peter Odemwingie, Yakubu Aiyegbeni och John Utaka. Mittfältet är inte lika starkt, där John Obi Mikel är den starkast lysande stjärnan. Backlinjen ska hållas ihop av Joseph Yobo och Taye Taiwo. Det räcker antagligen till kvarten för Afrikas folkrikaste land.

Benin

Det här är landets andra Afrikanska mästerskap. 2004 tog man sig inte vidare från gruppspelet. Det ska bli kul att se hur Razak Omotoyossi, som spelar i Helsingborgs IF, klarar sig. Benin tar sig inte vidare, men kan mycket väl ta poäng mot något av de andra lagen. Blir det så blir det avgörande för grupp B.

Mali

Mali är ett i dessa sammanhang ganska omeriterat lag. Några fjärdeplatser och en andraplats 1972 är de tyngst vägande. Men vilket lag man har! Sevilladuon Frederic Kanoute och Seydou Keita, Real Madrids Mahamadou Diarra och Liverpools Mohamed Sissoko är fyra briljanta spelare. Kan mycket väl ta sig vidare till utslagsfasen, men då krävs framförallt tre poäng mot Benin i öppningsmatchen. Övertygande seger där, och Mali kan mycket väl få den skjuts man behöver för att knipa poäng mot Nigeria eller Elfenbenskusten.

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten blev upphaussade inför VM 2006. Och det med rätta! Det är mycket möjligt att laget hade tagit sig långt i turneringen om man inte hade hamnat i en så kallad ”dödens grupp” (det finns en för varje mästerskap), med Argentina, Holland och Serbien-Montenegro. Elfenbenskusten tog tre poäng i Tyskland, efter en imponerande vändning mot Serbien-Montenegro, men det räckte såklart inte till avancemang.

Landets största fotbollsmerit är annars vinsten i de Afrikanska mästerskapen 1992, där man straffslog Ghana. Ghanas Abédi Pelé var avstängd den matchen, till Elfenbenskustens stora lycka.

Elfenbenskusten har stjärnor på varenda position. I backlinjen huserar Arsenals Emmanuel Eboué och Kolo Touré, på mittfältet Yaya Touré och Didier Zokora och i anfallsväg kan man välja mellan spelare som Salomon Kalou, Aruna Dindane, Arouna Koné och – givetvis – Didier Drogba. I mina ögon är Elfenbenskusten ett av kanske tre-fyra lag som kan ta hem det här. Om de lyckas ta sig vidare från gruppen, det vill säga.

Mali till trots. Jag tror ändå att Elfenbenskusten och Nigeria står pall för trycket och tar sig vidare till kvarten. Väl där får Elfenbenskusten möta Marocko och Nigeria Ghana.

Mitt tips:

1. Elfenbenskusten

2. Nigeria

3. Mali

4. Benin

Annonser