Som vanligt i dessa sammanhang har värdlandet fått en relativt lätt grupp. Ghana är favoriter att tillsammans med Marocko ta sig vidare från gruppspelet. Men Guinea har kapacitet att utmana. Namibia är strykpåsen i gruppen. Kan de sno åt sig en poäng av de andra lagen kan det avgöra gruppen.

Ghana

Ghana har stolta fotbollstraditioner. Fyra gånger har man tagit hem bucklan, 1963, -65, -78 och senast -82, efter en nervkittlande straffsparksläggning.

Den senaste storhetstiden inföll dock på tidigt nittiotal med en av Afrikas bästa spelare genom tiderna, Abédi Pelé, i spetsen. Han blev utnämnd till Afrikas bästa spelare tre gånger på rad, -91, -92 och -93. Att nästan ingen har hört talas om honom säger mer om oss än om Adébis kvalitéer på fotbollsplanen. Att han aldrig spelade i någon riktig storlubb har såklart bidragit till vår glömska.

Ghana har alltid varit starka på ungdomssidan, men har haft svårt att kvalificera sig för VM. 2006 var faktiskt första gången man lyckades ta sig vidare från kvalet. Väl där lyckades man slå såväl Tjeckien som USA, men hade otur och stötte på Brasilien i åttondelsfinalen. Man förlorade där, trots att man stundtals spelade ut de tröga brassarna. I de Afrikanska mästerskapen 2006 kom man inte ens vidare från gruppspelet, efter en överraskande förlust mot Zimbabwe. Men man hade haft otur och hamnat i ”dödens grupp”, tillsammans med Nigeria, Senegal och nämnda Zimbabwe. I båda dessa turneringar har betydelsen av Chelseas Michael Essien varit påtaglig. I VM var han avstängd i matchen mot Brasilien och i de Afrikanska mästerskapen skadade han sig precis innan turneringen. Go figure. Andra nyckelspelare är West Hams John Pantsil, Romas Samuel Kuffour och Fenerbahçes Stephen Appiah.

Nyckelmatch för Ghana är öppningsmatchen mot Guinea. Kan man vinna där, och vinna mot Namibia, så behöver man inte vinna mot Marocko för att ta sig vidare till utslagsfasen. Med hemmapubliken i ryggen lär man lyckas ta sig vidare. Problemet för ”the Black Stars” är att grupp A ställs mot grupp B i slutspelet. Grupp B är mästerskapens hårdaste grupp med lag som Elfenbenskusten, Mali, Benin och Nigeria.

Namibia

Det här är Namibias andra Afrikanska mästerskap. Förra gången åkte man ut i gruppspelet. Namibia har inga fotbollsmässiga meriter, och landslaget består mestadels av spelare i den inhemska eller sydafrikanska ligan. Man ska egentligen inte ha en suck mot de andra lagen i gruppen, men ordföranden för det Namibiska fotbollsförbundet har utmålat Namibia som en av favoriterna att ta hem hela turneringen. Man kanske har något på gång.

Guinea

Guinea ska inte underskattas. Deras senaste storhetstid inföll för över 25 år sedan, men till skillnad från Namibia så kanske de verkligen har något på gång. Guinea har ett mycket intressant lag med spelare som till vardags spelar i Turkiet eller Frankrike. Jag väntar mig en hel del från spelfördelaren Pascal Feindouno (AS Saint-Etiennes) och forwarden Ismaël Boungara (Dynamo Kiev). Där bak har man också Celtics Dianbobo Baldé att förlita sig på.

Det ska bli mycket intressant att se om Guinea kan störa Ghana eller

Marocko

Marocko vann gruppen i VM 1986 innan man förlorade med uddamålet mot silverlaget Tyskland. I VM 1998 gick Norge lite turligt vidare på Marockos bekostnad efter Kjetil Rekdals sena straffmål mot Brasilien. Det var Marockos gyllene generation med spelare som Mustapha Hadji och Noureddine Naybet. Någon fantastisk person har lagt upp alla målen i den gruppen på youtube. Hadjis mål mot Norge. Ojojoj.

Cesar Sampaio … ja, vart tog han vägen? Ronaldos första mål i ett VM är en klassiker. Och rycket inför Bebetos mål! Hursomhelst. Vilka chanser har Marocko det här mästerskapet? Man kom visserligen tvåa år 2004, där man förlorade mot Tunisien med två mål mot ett, men så långt tror jag inte att Marocko når den här gången. Youssef Safri som spelar i Southampton F.C. är det mest kända namnet.

Den helt avgörande matchen i grupp A kan vara den avslutande matchen mellan Ghana och Marocko. Jag tror att Ghana tar sig vidare, men därefter är det jämnt mellan Guinea och Marocko. I slutändan tror jag dock att Marocko drar det längsta strået.

Mitt tips:

1. Ghana

2. Marocko

3. Guinea

4. Namibia

Annonser