Jag borde skriva lite mer om politik. Dagens roligaste debattartikel är skriven av CUF:s nya ordförande Magnus Andersson med anledning av ”vänsterns köpfria dag”. Enligt Magnus Andersson så vill ”vänstern stjäla 20 miljoner kronor från världens fattiga länder och stoppa deras möjligheter till handel som kan bygga deras välstånd”. Problemen med Anderssons resonemang är många. Vi måste försöka ha en övergripande syn på saker och ting, och följa vart pengarna tar vägen någonstans. Om Sveriges befolkning inte handlar alls imorgon så kommer de antagligen att handla mer idag eller i övermorgon, som kompensation. Det av Andersson uppmålade skräckscenariot är helt orealistiskt.

Men det största problemet med Anderssons resonemang är något helt annat. Andersson verkar vara av den uppfattningen att konsumtion skapar tillväxt, och att människans främsta plikt är att köpa mänskligheten rik. Det fungerar inte på det viset. Det är inte konsumtion som skapar tillväxt, utan produktion. Att använda sina pengar för att köpa onödiga saker (vilket Andersson verkar tro är superduperbra), bidrar bara till resursslöseri. Istället bör vi försöka spara våra pengar på banken, där de bidrar till att skapa grogrund för investeringar. Andersson blandar ihop sina kort. Tillbaka till skolbänken och ekonomiboken!

Så alla ni som inte tänker köpa något imorgon kan undvika affärerna med bibehållen moralisk integritet. Jag är moralisk året runt jag.

Annonser