Innan sunvalley (bloggen alltså) tar sommarlov ska jag tipsa om ett par reggaefilmer att se under sommarlovet. Det ska bli lite mer om film till hösten, och det här är en tjuvstart. Sommaren är vanligtvis den årstid man spenderar mest utomhus. Men vi som har överlevt tillräckligt många somrar på Närkeslätten, vet att sommaren också är en tid av besvikelse – över vädret, kärleken, livet, eller vad det än månne vara. Då vill man inte hoppa i det iskalla vattnet eller joxa med trasan. Då ser man film.

Reggae har som sagt varit min grej den här våren, därför ger jag er The Harder They Come och Rockers. The Harder They Come är antagligen den bästa reggaefilmen någonsin. Jimmy Cliff spelar Ivanhoe ”Ivan” Martin, en bondläpp som tar sig in till stan för att göra en musikkarriär. Men saker och ting går inte som de ska. Det är först när han går under jorden för att ha dödat en polis som karriären börjar ta fart. Ingen originell historia. Men filmen är otroligt välspelad, och har tidernas bästa soundtrack. Lyssna bara på ”Johnny Too Bad” av The Slickers och ”The Harder They Come” av Jimmy Cliff (densamme!). En av filmens många höjdpunkter är när Jimmy Cliff sjunger ”Many Rivers to Cross”. Stor filmkonst.

Film. Betyg: 9/10.

Soundtrack. Betyg: 10/10.

Rockers kom i kölvattnet av The Harder They Come och har egentligen ingen handling. ”Horsemouth” (Leroy Wallace) får sin motorcykel stulen och den största delen av filmen går ut på att hitta motorcykeln och ge tillbaka för gammal ost. Inte heller här är historien det centrala. Det som gör Rockers till en fantastisk film är att den lyckas fånga den sköna jamaicanska stämningen. I rollerna ser vi också några av de stora, Jacob Miller och Gregory Isaacs bland annat. Om The Harder They Come är tidernas bästa reggaefilm, så är Rockers definitivt den skönaste. Soundtracket är mästerligt. Lyssna på ”We ‘A’ Rockers” av Inner Circle och ”Tenement Yard” Jacob Miller.

Film. Betyg: 8/10.

Soundtrack. Betyg: 9/10.

Annonser