Vad hände med våren? Jag var inställd på påskliljor, stinkande mylla, kvittrande fåglar och gräs på fotbollsplanerna. Men det var bara vädret som hade fått spatt. Nu är det vinter igen. Därför känns det extra bra att vi har förärats två värmande popalbum så här i kylan. Jag snackar naturligtvis om New Magnetic Wonder av Apples in Stereo och Hissing Fauna, are You the Destroyer? av Of Montreal. Den här posten handlar om Of Montreals skiva. (En recension av New Magnetic Wonder kommer – kanske idag, kanske imorgon, kanske nästa vecka.) Ända sedan jag första gången hörde She’s a Rejecter, har jag sett fram emot Of Montreals nya skiva. She’s a Rejecter symboliserar allt det som är bra med bandet.

Men först lite historik. Of Montreal var ett av banden som uppstod kring det ryktbara The Elephant Six Collective, en grupp av musiker, som låg bakom en stor del av 90-talets bästa indiemusik. In the Aeroplane Over the Sea av Neutral Milk Hotel är som alla vet 90-talets kanske bästa skiva. Jag har lyssnat på två av Of Montreals tidigare skivor, Satanic Panic in the Attic och Sunlandic Twins. Den förra anser jag vara en trevlig trallvänlig skiva, och den senare är en hygglig uppföljare. Båda skivorna är syntdrivna, och skiljer sig från Of Montreals tidigare arbeten som uppenbarligen ska vara tweepoppiga. Men ungefär vid tiden för Sunlandic Twins började det gå nerför för frontmannen i Of Montreal, Kevin Barnes. Han flyttade till Norge med sin fru, och genomled där en depression. Läget förbättrades inte efter en flytt tillbaka till staterna, men ur den här depressionen växte Of Montreals mörkaste skiva fram. I A Sentence of Sorts in Kongsvinger kan man höra ekon från tiden i Norge:

I spent the winter on the verge of a total breakdown while living in Norway
I felt the darkness of the black metal bands
but being such a faun of a man I didn’t burn down any old churches

Hissing Fauna, are You the Destroyer? är delvis en vidareutveckling på samma syntdrivna tema som de två förra skivorna, men det är så mycket bättre än vad Of Montreals tidigare har åstadkommit. Höjdpunkter på skivan inkluderar redan nämnda A Sentence of Sorts in Kongsvinger, som är en underbar poplåt; The Past is a Grotesque Animal, en fet låt på nästan 12 minuter; och så självklart She’s a Rejecter, som jag trots hundra spelningar aldrig tröttnar på. Sammantaget är Hissing Fauna, are You the Destroyer? en väldigt gedigen skiva. Helhetsintrycket räcker väl upp till 8/10. (She’s a Rejecter är helt ansvarig för den åttonde stjärnan.) Nu ska det bara bli vår …

Of Montreal – She’s a Rejecter

8/10

Annonser